Decoupage technika

Decoupage (szalvétatechnika)

Egy olyan kreatív technika, aminek segítségével tetszőleges felületet díszíthetünk színes mintákkal, szalvétából kivágott motívumokkal.  Ez az egyik legkedveltebb kreatív hobbi technika, mert könnyen elkészíthető, nem igényel különösebb kézügyességet, szinte minden felületre (fa, papír, cserép, textil, gipsz, üveg, hungarocell stb.) alkalmazható.

Decoupage fára, gipszre, cserépre, papírra, üvegre, viaszra

A kiválasztott szalvétamotívumot ollóval vágjuk ki, vagy kézzel tépjük körbe. Ezután válasszuk szét a többrétegű szalvétát és csak azt a réteget használjuk fel, amelyiken a minta van. A többi rétegre nem lesz szükségünk.

A díszítendő felületet ecsettel vékonyan kenjük be decoupage-ragasztóval.

Símítsuk rá a kivágott szalvétamotívumot, majd hagyjuk megszáradni.

Száradás után még egyszer kenjük át a felületet szalvétaragasztóval.

Tartósabbá és fényesebbé tehetjük a mintát, ha átkenjük decoupage-lakkal. Az ecsettel mindig középről a szélek felé haladjunk! Ha sötét felületre ragasztjuk a szalvétát, előzőleg célszerű azt pasztell színnel lefesteni, mert a sötét alapszín átüthet a szalvétán.

Nagyon jó példákat lehet találni például itt arra, hogyan lehet különböző anyagokra alkalmazni a decoupage technikát szalvéta használatával és hogyan készíthetők kézműipari termékek, mint csodálatos használati tárgyak vagy lakásunk egyedei dísztárgyai.  Fára való alkalmazáskor például különböző használatú dobozok, vagy tálca készíthető. Cserép anyag használatával például hangulatos bortartó, vagy gyertyatartó készíthető. Praktikus ötlet a viasz anyagra való alkalmazás esetén, amikor egy viaszbók készült gyertyatartóra kerül fel a szalvéta decoupage technikával, ahol csak a belső kis gyertyát kell alkalmanként cserélni. Különböző méretű és oldalszámú fotó albumra is felvihető papír alapra, amely az után személyre is szabható azzal, hogy az előlapra beleilleszthető egy fénykép, akár egy kisbabáról, egy utazásról, vagy egy esküvő párról

Decoupage textilre

A technika hasonló a fentebb leírtakhoz, itt azonban textildecoupage ragasztót kell használnunk, amelyet vastagabb rétegben kell felvinni a textilre. A szalvétát ecsettel simítsuk rá az anyagra és hagyjuk megszáradni.
Kb. 24 óra száradási idő után vasaljuk át az anyagot a hátoldaláról.
Az így díszített textília langyos vízben csak kézzel mosható!